All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Thursday 19 December 2013

Kek Lapis Dwi Aroma


 Kek Lapis Dwi Aroma
 Loyang 5x6:
 Bahan-Bahan:
 5 Biji Telur (Grade A)
 250gm Butter
 1Cup Gula
 1 Cup Susu Tepung
 1 Cup Horlicks
 1 Cup Tepung Kek
 ½ Tin Susu Pekat Manis (Tin 510g)
 1Tin (170g) Kaya
 1 Sudu Esen Vanilla
 1 Sudu The Ovalatte
 Sedikit Pandan paste (perasa pandan)
 Yam paste (Keladi)
 Perasa Jagung

 Cara Membuatnya:
 Pukul Butter dengan Gula hingga kembang. Masukkan Juga Ovalatte
 Masukkan Telur satu Persatu. Masukkan juga Esen Vanilla. Putar hingga kembang.
 Masukkan susu Pekat manis, & kaya. Putar sekejap sehingga sebati
 Kemudian masukkan susu Tepung, Horlicks & Tepung kek. Teruskan putar,sehingga adunan sebati.  Bahagikan kepada 3 Bahagian:
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa pandan
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa yam/keladi
 1 Bahagian dicampurkan dengan perasa jagung.
 Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit Butter.
 Ambil sedikit adunan Pandan & bakar dengan suhu 150’ selama 15 (bergantung pada suhu oven masing- masing) Begitu juga dengan adunan seterusnya.
 Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
 Untuk lapis yang terakhir,bakar selama 20-30minit agar kek masak sepenuhnya. *Kek ini Juga boleh  dikukus ye* Selamat Mencuba!

Wednesday 18 December 2013

Kek Lapis Coklat Blueberry~


 Kek Lapis Coklat Blueberry~ Mummy Ryan Kitchen.
 Loyang 5x6
 Bahan-Bahan:
 5 Biji Telur (Grade A)
 1 Cup Gula
 250gm Butter
 1 Cup Tepung kek
 1 Cup Susu Tepung
 1 Cup Horlicks
 1 Bekas kecil Jem Blueberry (210gm)
 Sedikit Coklat Emulco @ Perasa Coklat
 Sedikit Pewarna Biru.
 1 Sudu Teh Esen Vanilla
 1 Sudu Teh Ovalatte

 Cara Membuatnya:
 Pukul Butter dengan Gula hingga kembang..
 Masukkan Ovalatte, Putar sekejap biar sebati.
 Masukkan Telur satu persatu..Masukkan juga Esen vanilla. Putar sehingga Adunan kembang.
 Kemudian masukkan pula Jem Blueberry. Putar sekejap.
 Masukkan juga Susu Tepung, Horlicks & Tepung Kek. Putar dengan kelajuan sederhana tinggi sampai  adunan sebati.
 Bahagikan Adunan kepada 2 Bahagian:
 1 bahagian dicampurkan dengan Pewarna Biru.
 1 Bahagian lagi dicampurkan dengan perasa coklat @ coklat Emulco.
 Sediakan Loyang yang telah dialaskan dengan baking paper & sedikit mentega.
 Masukkan sedikit adunan perasa coklat dulu & bakar dengan suhu 150’ 15minit (bergantung pada  ketebalan lapis /suhu oven masing2)
 Begitu juga dengan lapisan kedua (warna Biru)
 Ulang proses yang sama sehingga adunan habis.
 Untuk lapis yang Terakhir,bakar kek untuk 25-30minit agar kek masak sempurna.
 *Kek ini juga boleh dikukus ye..kukus macam kek lapis yang pernag saya post sebelum ini *
 Selamat Mencuba!