All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Friday 12 July 2013

3Layers Pudding~


 3Layers Pudding~
 Bahan2: (Loyang 5x5)
 1paket (25gm) agar-agar kering(bertali)
 1250ml Air
 1 cup Gula (boleh tambah kalau nak manis)
 2 Biji telur
 1 Tin (400gm) susu sejat/susu cair
 **Nak guna Fresh milk pun boleh**
 1 Sudu makan esen Vanilla
 1 Paket kecil(36gm) White coffee 3in 1
 ** Boleh tukar guna Coklat emulco kalau tak suka perasa Coffee**
 Sedikit Perasa keladi/Yam (saya guna Yam Paste)

Cara membuatnya:
Potong Agar-agar kering/bertali kecil-kecil.. Kemudian masak dengan 1250ml air tadi, masukkan Gula & kacau hingga larut.
Dalam blender, masukkan susu sejat/susu cair, Telur & Esen Vanilla… Blend hingga sebati…
Kemudian satukan dengan adunan agar-agar yang dimasak tadi.
Kacau biar adunan betul betul rata…(Guna api sederhana besar saja ye)
Bila adunan sudah larut, ambil sedikit & campurkan dengan 1paket white Coffee 3in1 tadi.
Selepas itu,tuang kedalam bekas @ Loyang & simpan dalam Freezer supaya cepat beku..Biar 7-10minit.
** Bilas terlebih dahulu Loyang supaya mudah untuk mengeluarkan pudding nanti**
Sementara adunan yang lain,teruskan masak atas api perlahan & kena kacau selalu ye..supaya tidak berketul ketul .
Setelah adunan coffee beku, ambil sedikit lagi adunan yang dimasak tadi & dicampurkan dengan perasa keladi/Yam..
Ulang proses yang sama seperti adunan coffee tadi..
Untuk lapis yang terakhir,biarkan saja adunan dengan perasa yang asal..
Selamat mencuba!..


Thursday 11 July 2013

Moist Oreo Steam Cake~


~Moist Oreo Steam cake~
 Bahan2 (Loyang 5x5)
 5 Biji Telur (Grade A)
 250gm Mentega/Butter
 1 ½ Cup Tepung kek
 3 paket Nestum 3in1 (Original)
 1 tin kecil kaya (180gm)
 1 Sudu The Ovallate
 1 Sudu The Baking Powder
 1 sudu The Esen vanilla
 1 sudu The Coklat Emulco
 Biskut Oreo secukupnya ( dipatahkan kecil2 dgn intinye sekali)
 ** Kalau suka biskut oreo blh banyakkan mengikut citarasa masing2**

Cara Membuatnya:
Pukul Gula & Mentega/Butter hingga kembang.
Masukkan pula Ovallate & telur satu persatu, teruskan putar dengan kelajuan sederhana hingga adunan sebati & gebu.
Kemudian masukkan juga Esen Vanilla, putar sekejap..
Masukkan Tepung gandum, Baking powder, Nestum 3in1 & kaya. Putar dengan medium speed hingga adunan rata & gebu.
Ambil 4 senduk besar adunan tadi & campurkan dengan 1sudu teh coklat emulco. (ketepikan)
Adunan selebihnya di campurkan dengan biskut Oreo yang telah dipatah-patahkan tadi.
Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega.
 **Air kukusan hendak lah dididihkan terlabih dahulu**
Tuang sedikit adunan yang dicampurkan dengan biskut oreo tadi ke dalam Loyang & kukus selama 15-20minit (kalau tidak suka buat selapis lapis boleh juga buat 2 lapis saja.)
Setelah masak,tuangkan pula adunan yang dicampurkan dengan coklat Emulco tadi.. kukus lagi. (tengok@ Rasa permukaan kek,kalau dah keras bermakna kek dah masak & sedia untuk adunan yang seterusnya)
Untuk lapisan yang terakhir, kek hendak lah di kukus selama 45minit-1Jam. Supaya kek masak dengan sempurna.
Selamat Mencuba!....