All About My Hobbies~

All About My Hobbies~
Welcome To My Humble Cooking Blog. Nothing special about my blog, I'm Not a Professional...But I Really Enjoy Myself Doing It. "Mommy's Ryan Kitchen " is all about cooking & Baking. Just to share some tested & validated recipes from people who loves cooking. All Photos & Recipes is Belong to Blog Mommy Ryan's Kitchen. Strictly Copy Paste & Download all Items in This Blog Is NOT ALLOWED. Thank You!.

Sunday 30 December 2012

Lapis Coklat peanut Butter~

Melapis juga hari ni.....hehehe^^ Special untuk my sis in law nak bawa balik ke KL esok... Jom skodeng resepinye...
 Kek Lapis coklat Peanut Butter~ Mummy Ryan~
 Bahan2: (Loyang 5x6)
 5 Biji Telur (Grade A)
 250gm Mentega (saya guna Buttercup)
 1 1/2 Cup Tepung kek
 1 1/2 Cup Gula
 1/2 Tin Susu Pekat Manis
 1/2 cup susu tepung
 1/2 cup Horlicks
 1 sudu ovalett
 1 sudu makan coklat emulco
 4 sudu makan peanut butter

 Cara Membuatnya:
 Pukul Mentega, ovalett & Gula hingga kembang.. kemudian masukkan Telur satu persatu...Putar lagi biar sebati & kembang.. Masukkan pula Tepung kek, susu tepung & Horlicks...Putar perlahan lahan hingga adunan sebati.. akhir sekali masukkan susu pekat manis.....Putar sekejap..biar sebati ye Bahagikan adunan kepada 2 bahagian:
1 Bahagian dicampurkan dengan coklat emulco
1 bahagian lagi dicampurkan dengan peanut butter
Sediakan loyang yang telah dialas dengan baking paper & sedikit mentega... Tuang adunan peanut butter 1 senduk & kukus hingga masak agak2 dalam 7-10minit..(tengok kalau permukaan nya dah mengeras boleh lah tuangkan adunan seterusnya) ulang proses diatas hingga adunan habis...setelah selesai melapis,kukus kek untuk 20minit lagi agar kek betul2 masak sempurna.. ~ Selamat Mencuba~

Siakap Goreng 3Rasa~


Menu malam ni.....
atas permintaan ank2 ku, hehehee^^

 Siakap Goreng 3Rasa~ Mommy Ryan~
 Bahan2:
 1 Ekor siakap (dibersihkan & dibelah 2)
 1 Biji Epal Hijau (dipotong dadu)
 1 Biji Tomato (dipotong dadu)
 1 labu bawang besar ( dipotong dadu)
 3 helai daun limau purut
 1 Tangkai daun kari (ikut suka nak banyak mana)
 3 tangkai cili merah besar (dibuang biji & hiris nipis)
 2inci halia (diblend)
 2inci lengkuas (diblend)
 Bawang merah & bawang putih secukupnya (dibend)
 serbuk lada hitam secukupnya Garam secukupnya
 sos cili secukupnya
 sos tomato secukupnya
 sos Tiram secukupnya
 sedikit air...

 cara memasaknya:
Perapkan ikan dengan sedikit garam & serbuk lada hitam... panaskan minyak & goreng ikan hingga garing..angkat & ketepikan.. tumis bahan2 yang telah diblend tadi hingga naik bau... kemudian masukkan Epal hijau, Tomato, bawang besar, daun kari & daun limau purut...tumis sekejap biar sebati.. masukkan pula sos cili, sos tomato & sos Tiram...tambahkan dengan sedikit air ye,agar tidak melekat.. Biar mendidih sekejap..bila dah agak pekat,tutup api.. Tuangkan keatas ikan yang telah digoreng tadi......dah siap!.. Selamat mencuba...

Tuesday 25 December 2012

Pulut Tanak dengan rendang daging


Tercapai juga hasrat nak mkn pulut" Dengan rendang daging...hehehe..Jom!

Siakap steam ginger... ( siakap kukus halia)

Bahan2:
1 Ekor siakap (dibersihkan & dibelah 2)
Halia secukupnya **
2 Biji cili (besar) Merah -dibuang biji **
1/2 bawang besar **
1 labu bawang putih **
2 sudu asam jawa tanpa biji **
1 sudu Gula Nipah (guna gula melaka pun boleh)**
4 Helai Daun Limau Purut **
2 sudu besar minyak bijan (utk menumis)
Garam & serbuk perasa secukupnya...

cara membuatnya:
Bahan2 yang bertanda ** dikisar halus kemudian panaskan kuali,masukkan minyak bijan & Tumis bahan kisar tadi..Perasakan dengan sedikit garam & serbuk perasa mengikut citarasa anda... sediakan bekas/pinggan utk mengukus letakkan Ikan & tuangkan bahan tumisan tadi diatasnya... Rata2kan ye..biar meliputi kesemua bahagian Ikan tadi.. Panaskan air kukuskan..masukkan bekas ikan & kukuslah hingga masak....

Thursday 20 December 2012

Kek Lapis Holiday Inn ~Mommy Ryan~

kek Lapis Holiday Inn ni memang terkenal di sarawak...cuma beza nye dari segi bahan2 & warna bergantung kepada setiap individu yg membuatnya...Terpulang lah pada kreativiti masing2 utk mencipta versi sendiri ye... So kali ni saya buat versi ikut citarasa Mommy Ryan pula^^
resepi ade kat bawah ni:

 Kek Lapis Holiday Inn ~Mummy Ryan~
 Bahan2: (Loyang 8x8)
 9 Biji Telur
 2 cup Tepung kek (saya guna Tepung Hong kong)
 1 Cup Gula Halus
 1/2 tin susu pekat manis
 350g mentega ( saya Guna Buttercup)
 1 Sudu Makan Ovellate
 pewarna oren kuning & coklat Emulco
 1 sudu teh esen vanila
 4 sudu makan jem Nenas

 Cara membuatnya:
 pukul Memtega ,ovallete & Gula Hingga kembang...
 Masukkan Telur satu persatu...putar lagi biar sebati masukkan pula Tepung kek...putar perlahan2    hingga adunan sebati ye.
 Kemudian masukkan pula susu pekat manis...Putar sekejap..
 Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:

 1 Bahagian dicampurkan dengan coklat Emulco
 1 Bahagian dicampurkan dengan pewarna oren & jem nenas
 1 bahagian dicampurkan dengan pewarna kuning & 1 sudu teh esen vanila

Sediakan loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega... Ambil 1 senduk adunan Oren & kukus dalam 7-10minit (tgk klu permukaan kek dah masak bru tuang adunan yg seterusnya) kemudian ambil 1 senduk adunan kuning...& kukus last ambil 1 senduk adunan coklat...kukus.. Ulang proses yang sama hingga adunan habis ye.. setelah slesai proses melapis,kukus kek utk 20minit ..agar kek masak sempurna.. Selamat Memcuba!...

Brownies~

yummy Brownies...Teringin la pulak nak makan Brownies ni,kebetulan bahan2 masih ada kat dapur..So apalagi, belek2 la Google cari resepi... Thanks to Kak Fida dari (MYR) untuk resepi Brownies yang sangat simple & seedap ni..
Resepi asal oleh Kak Fida (MYR)http://www.myresipi.com/top/detail/5190

Bahan-bahan ( loyang 10x10x1 inc. )
200 g mentega/majerin (3/4 cwn + 1 sb penuh)
200g dark choc.(3/4 cwn choc yg disagat atau dihiris halus)
170 g tepung gandum (1 1/2 cwn rata)
30 g serbuk koko (1/4 cwn rata)
4 biji telur
170 g gula halus (1/2 cwn rata + 3 sb rata)

 Cara-cara
Cairkan mentega dan choc. secara double boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan. Tepung dan koko diayak bersama. Di dlm mixer, pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan campuran tepung dan gaul rata dgn spatula. Masukkan pula campuran choc. dan gaul lagi hingga rata. Tuang adunan ke dlm loyang bergris dan kukus hingga masak selama 15 min. Sejukkan brownies dan potong, hias ikut suka..

Kek Lapis Kaya Pandan~

Lamanye tak melapis.... Dah dekat2 nak celebrate Christmas ni,baru nak membaking..hehehe.. Walaupun tak buat rumah terbuka,tapi tak best juga kalau tak buat kek or kuih kan?.. Sekadar untuk makan2 sendiri je cukup la...^_^
 Kek Lapis Kaya Pandan...
 Memeng sangat sesuai gabungannye..hehehe...
 Jom kita tengok resepi kat bawah..

 Kek Lapis Kaya Pandan kukus~ (Loyang 8x8)
 Bahan2:
 9 Biji Telur
 1 Paket Santan Serbuk (50g)
 350g Mentega ( Saya guna Buttercup)
 2 Cup Tepung Kek (saya guna Tepung Hong Kong)
 1 Tin 300g Kaya
 1 1/2 cup Gula Halus
 1 sudu teh esen vanila
 1 sudu Teh Baking powder
 Pewarna merah, (saya guna strawberry paste)
 Pewarna Kuning
 Pewarna hijau (saya guna pandan paste) klu xde pandan paste guna pandan emulco..

 Cara Membuatnya:

 ** Panaskan periuk kukuskan anda terlebih dahulu hingga airnya mendidih**

Pukul memtega & Gula hingga kembang... Kemudian masukkan kaya & Telur satu persatu...Putar hingga sebati
masukkan pula tepung kek, Santan serbuk, & Baking Powder yang telah diayak terlebih dahulu ye...Teruskan Putar,hingga adunan benar2 sebati.. Masukkan pula esen vanila...putar lagi... Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:

 1 Bahagian dicampurkan dengan Pewarna Merah
 1 Bahagian dicmpurkan dengan Pewarna Kuning
 1 Bahagian dicampurkan dengan pandan Emulco

Sediakan loyang yang telah dialas dengan Baking paper & sedikit mentega Ambil 1 senduk adunan warna Hijau ,& kukus dalam 7-10minit..kemudian ambil 1 senduk adunan warna kuning..& kukus...last ambil adunan merah kukus.. Ulang proses yang sama hingga adunan habis..setelah selesai melapis,kukus kek selama 20minit untuk kek masak sepenuhnya... Selamat Mencuba!..

Tuesday 18 December 2012

yummy Brownies with Ice Cream filling~

Resepi asal oleh Kak Fida (MYR) http://www.myresipi.com/top/detail/5190

 Bahan-bahan ( loyang 10x10x1 inc. )

  200 g mentega/majerin
  (3/4 cwn + 1 sb penuh) 200g dark choc.
  (3/4 cwn choc yg disagat atau dihiris halus)
  170 g tepung gandum
  (1 1/2 cwn rata)
  30 g serbuk koko
  (1/4 cwn rata)
  4 biji telur
  170 g gula halus (1/2 cwn rata + 3 sb rata)

Cara-cara
Cairkan mentega dan choc. secara double boil, kacau rata dan biarkan suam. Ketepikan. Tepung dan koko diayak bersama. Di dlm mixer, pukul telur dan gula hingga kembang. Masukkan campuran tepung dan gaul rata dgn spatula. Masukkan pula campuran choc. dan gaul lagi hingga rata. Tuang adunan ke dlm loyang bergris dan kukus hingga masak selama 15 min. Sejukkan brownies dan potong .. Hias brownies ikut selera.
Thank you kak Fida atas resepi yang sangat marvelous" hehhee saya just letak ce cream je utk filling kat tengah & atas..

Monday 10 December 2012

Kek Alunan Kasih~

Morning semua!.....
Rindunye nak membaking...Terima kasih utk semua yg masih setia skodeng2 kat page mummy Ryan ni...hehehe^^ Masa buka Blog semalam ternampak pula resepi kek Alunan Kasih ni ..rasa nak sgt mkn,maklumlah lepas demam kan"..hehe.. nasib baik bahan2 utk membaking ade lagi yg tinggal...So apalagi, awal2 pagi dah bangun mambaking...:)

Jom tgk resepi:
 ~ Kek Alunan Kasih~
Resepi : Kak Fida@myr
Sumber : DaYangJack@DapurKu SaYang

Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 )
 5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
 1 cawan gula halus
 2 cawan tepung gandum - ayak
 1 sk baking powder 1
 sb ovallete
 1/2 sk garam
 1 sk esen vanilla
 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
 10 sb mentega cair (100g)
 pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
 Secukup serbuk koko

 Cara-cara :
Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling. Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang. Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata. Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan. Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi. Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuklapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko. Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min. Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang. Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai. Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.

Saturday 8 December 2012

simple meal~

Bila dah demam, apa pun kita tak larat nak buat kan??
Tapi kena gagahkan juga badan ni walaupun sakit demi anak2...
kesian tengok mereka.......
So ini je lah yang mampu mommy siapkan...

Ayam Berkuah Sos Cili Maggi~

Ayam berkuah sos cili maggi ~
Bahan2:
 Bawang merah/bawang putih secukupnya..**
 Halia/Lengkuas secukupnya..**
 (bahan yg bertanda ** diblend halus)
 1/2 ekor ayam (dipotong)
 2 sudu makan cili boh
 1 biji telur (dipukul)
 sos cili maggii secukupnya
 1/2 batang carrot (optional)
 3 batang baby corn (Optional)
 Garam & serbuk perasa secukupnya.

Cara masak: panaskan minyak..tumiskan bahan2 yang telah dibelnd taadi hingga naik bau... masukkan cili boh...kacau sebati hingga pecah minyak. kemudian masukkan pula ayam...kacau lagi, biarkan sekejap..tambahkan sedikit air agar tidak melekat ye.. masukkan pula carrot,baby corn ...kacau sebati... kalau nak kuah lebih sikit,tambah kan air ye...barulah masukkan sos cili. akhir sekali masukkan telur,kacau cepat2 tau supaya telur tu tak berketul2... perasakan dengan garam & serbuk perasa secukupnya.. Biar mendidih,masak hingga ayam empuk...dah siap..

Thursday 6 December 2012

Kek Marble Trio~

Minum petang bersama kek Marble Trio....sedap! Tambah2 lagi musim hujan2 begini,kalau dilayan dengan Teh panas.Memang sesuai sangat.. hehehe...Resepi ni saya ubah je dari resepi kek Coklat Mocha yanag hari tu,sebab suami kata sedap tapi tak sempat makan banyak kerana anak2 dah habiskan dulu....So saya buatlah lagi, tapi versi Marble pula.
Jom Tengok Resepinye... Marble Trio cake~ ( Loyang 5x6')
Bahan2:
8 Biji Putih telur
2 Cup Gula
1 Sudu Makan Ovalette
1 Sudu teh Baking powder
1 Sudu Teh Garam
2 Cup Tepung kek ( Saya Guna Tepung Hong Kong)
1/2 Cup Horlicks
100ml Susu cair
1 Sudu Teh Esen Vanila
100ml Minyak Jagung/ Mentega Cair
1/2 Cup (100ml) Susu Pekat Manis
Pewarn Coklat (saya guna coklat emulco)
sedikit strawberry paste / perasa strawberry + pewarna merah
Pandan Paste / Perasa pandan + pewarna Hijau
Pewarna Biru + 2 Sudu Jem Blueberry

 Cara2 membuatnya:
 Putar Putih Telur Menggunakan kelajuan Sederhana Hingga berbuih... Masukkan gula, garam, ovalette & Baking Powder..Putar menggunakan kelajuan tinggi ye sehingga menjadi putih & kental.. Kemudian, masukkan pula Tepung kek & Horlicks...putar sekejap & masukkan juga susu cair,Esen Vanila, Minyak Jagung/mentega Cair, & susu pekat Manis . Putar hingga adunan sebati..... Bahagikan adunan kepada 4Bahagian: 1 Bahagian dibiarkan dengan warna yang Biru + Jem Blueberry 1 Bahagian lagi dicampurkan dengan coklat emulco 1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Strawberry paste/ pewarna merah + perasa Strawberry 1 Bahagian lagi dicampurkan dengan pandan paste /pewarna Hijau + perasa pandan Ssediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.. Tuang adunan & corakkan mengikut cita rasa anda..... Kukuslah hingga masak.. Selamat mencuba!

Tuesday 4 December 2012

Chocolate Mocha Moist Cake~

Creamy Chocolate Mocha Moist Cake~
Resepi asal dari http://citarasawan.blogspot.com/ Thank You Kak Wan  for the recipe..yum2! Izin saya reshare ye..
Lamanye saya tak update resepi kat sini ye...mesti ramai yang rindu"..hehehe Jom layan kek moist coklat mocha ni...

Jom tengok resepi nye...

 Creamy Chocolate Mocha Moist Cake~
 Bahan2: (utk Loyang 8x8")

 8 Biji Putih telur
 2 Cup Gula
 1 Sudu Makan Ovalette
 1 Sudu teh Baking powder
 1 Sudu Teh Garam
 2 Cup Tepung kek ( Saya Guna Tepung Hong Kong)
 50gm Santan Serbuk ( 1 Paket)
 100ml Santan Pekat (saya guna santan KARA)
 1 Sudu Teh Esen Vanila
 100ml Minyak Jagung/ Mentega Cair
 2 Sudu Makan Susu Pekat Manis
 1 Sudu Makan Coklat Emulco
 1 Sudu Teh Mocha Emulco/coffee

Cara2 membuatnya:
Putar Putih Telur Menggunakan kelajuan Sederhana Hingga berbuih...
Masukkan gula, garam, ovalette & Baking Powder..Putar menggunakan kelajuan tinggi ye sehingga menjadi putih & kental..
Kemudian, masukkan pula Tepung kek & santan serbuk...putar sekejap & masukkan juga santan pekat,Esen Vanila, Minyak Jagung/mentega Cair, & susu pekat Manis .
Putar hingga adunan sebati.....

Bahagikan adunan kepada 3Bahagian:

1 Bahagian dibiarkan dengan warna yang asal
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan coklat emulco
1 Bahagian lagi dicampurkan dengan Mocha emuco/Coffee

Sediakan Loyang yang telah dialas dengan baking papper & sedikit mentega.. Kukus adunan coklat dahulu 10-15minit @ hingga agak masak barulah tuang adunan Mocha diatasnya.....kukus lagi..last sekali tuang adunan yang asal,& kukus selama 30minit untuk kek masak sepenuhnya.....Dah Siap! Selamat Mencuba!......